Zelfkennis, de basis voor leiderschap

Praktisch leidinggevenTijdens deze training leer je effectief leidinggeven en beter te sturen, motiveren en delegeren. Je kijkt kritisch en op afstand naar jezelf, versterkt je rol als leidinggevende en ontwikkelt verschillende leiderschapsstijlen. Kortom: een onmisbare training voor elke leidinggevende!

Resultaat

Als leidinggevende heb je een helder zicht op je managementkwaliteiten. Je stemt je gedrag optimaal op de situatie af. Je beheerst meerdere effectieve stijlen van leidinggeven. Je kunt beter delegeren en mensen motiveren. Je communiceert effectief met je medewerkers, collega’s en andere leidinggevenden. Je kunt conflicten herkennen en hanteren en bent in staat overlegsituaties effectiever te begeleiden.

Inhoud praktisch leidinggeven

De training bestaat uit vier modules en een afsluiting.

Duidelijk en doelgericht communiceren:

Actief luisteren, samenvatten, vragen stellen en doorvragen, non-verbale communicatie, eigen communicatiestijl en het effect daarvan op de ander, feedbackvaardigheden.

Situationeel leidinggeven:

Verschillende stijlen van leidinggeven, stijlwisselingen, taakvolwassenheid van medewerkers, motiveren en beïnvloeden van medewerkers.

Effectieve gesprekstechnieken:

Instrueren, confronteren en corrigeren van medewerkers, coachings- en functioneringsgesprekken voeren, delegeren in verschillende stappen.

Conflicthantering:

Inzicht in eigen gedrag bij conflicten, vergroten van gedragsrepertoire, stijlen van conflicthantering, gesprekstechnieken tijdens conflicten.

Aanpak

De kern van deze inspirerende training ligt in het oefenen van vaardigheden, praktisch leren en gerichte persoonlijke aandacht voor jou als deelnemer. Naast korte theoretische inleidingen staat je eigen praktijkervaring centraal. Deze vormt de input voor de oefeningen tijdens de training. Je wisselt ervaringen uit met andere deelnemers en leert zo van elkaar. Zo maak je op een informele en motiverende wijze kennis met de verschillende aspecten van leiderschap.

Je werkt altijd met een coach uit je eigen organisatie en bespreekt het leerproces met hem of haar. Doel hiervan is om een klankbordrelatie op te bouwen, zodat je je ook na de training verder kunt ontwikkelen als leidinggevende.

Voor wie is praktisch leidinggeven?

Je geeft leiding aan uitvoerende medewerkers en wilt je leidinggevende vaardigheden ontwikkelen en aanscherpen. Je hebt een mbo of hbo werk- en denkniveau.

Praktische informatie

Duur: intake + 4 x 1 dag + 2 x 1 dagdeel + coachingsgesprek
Aantal deelnemers: maximaal 10
De training kan ook in-company verzorgd worden.