Aandacht eigen loopbaan constant proces  

De bouwvakvakantie begint deze week in Nederland. Eerst zwaait Noord Nederland af, volgende week gevolgd door Zuid Nederland en vervolgens Midden Nederland. Alhoewel het principe van collectief op vakantie gaan ietwat achterhaald is in de huidige 24 uurs economie, sluit menigeen hier gemakshalve nog steeds bij aan. Zeker ouders met schoolgaande kinderen. Die hebben in het huidige systeem van leerplicht nu eenmaal weinig keus.
Het investeren in je eigen carrière is deze weken hot topic op social media. Alsof alleen de vakantieperiode hèt moment is waarop hier tijd voor kan worden gemaakt. Alsof je je de rest van het jaar maar ‘gewoon’ op je werk moet richten en je eigen carrière dan van ondergeschikt belang is….
Piek sollicitaties en LinkedIn updates
We ondervinden het deze periode aan den lijve. Zowel particulieren als werkgevers wenden zich tot ons voorloopbaanoriëntatietrajecten en loopbaanonderzoeken. Een opvallende piek. Voor ontwikkelassessments geldt hetzelfde. Openstaande vacatures worden sneller dan ooit vervuld. Kandidaten hebben nu blijkbaar wel even de tijd om in de eigen toekomst te investeren en vacatures af te lopen. De statusupdates op LinkedIn overvleugelen andere nieuwsitems en berichten. Nederland komt in beweging!
Los van beslommeringen
Uiteraard is het logisch dat de eigen carrière op rustmomenten als de zomer- en kerstvakantie meer prominent wordt geëvalueerd. Zo werkt het nu eenmaal. Los van het werk. Los van de dagelijkse beslommeringen. Misschien zelfs wel los van een beklemmende werkomgeving. Het kritisch evalueren van de eigen carrière zou mijns inziens een constant doorlopend proces moeten zijn. Je wilt toch met plezier naar je werk?  Je wilt jezelf toch constant ontwikkelen en het beste uit jezelf halen? Je wilt toch weten waar je toegevoegde waarde straks kan liggen in een sterk veranderende arbeidsmarkt? Je staat toch constant stil bij je carrière op de langere termijn? Of: bij je alternatieve carrière mocht je huidige baan onverhoopt eindigen? Dat doe je toch ook niet pas op het moment dat je te laat bent? Of wel..?
Online oriënteren
Wil je in de vakantie dan toch de eerste stappen zetten om je eigen carrière de revue te laten passeren? Er zijn online legio (veelal gratis) testen en vragenlijsten beschikbaar als het gaat om je loopbaan en persoonlijke ontwikkeling. Het kan een eerste stap zijn voor zelfinzicht en meer richting. Eerste conclusies om je na je vakantie verder in te verdiepen, al dan niet met behulp van professionals. Er zijn vele loopbaanpsychologen en loopbaanadviseurs die je graag behulpzaam zijn. Let overigens even op de certificeringen en/of aansluiting bij beroepsorganisaties. Er is veel wildgroei binnen dit vakgebied.
Welke beweging maak jij in de vakantie?
Zie je dit blog als oproep om in beweging te komen? Dan was het mijn tijdinvestering in het schrijven ervan alweer waard. Ga dan verder met deze oriëntatie de komende maanden en wacht niet tot de kerstvakantie. Bèn je al consequent en doorlopend bezig met je eigen carrière? Gefeliciteerd! Dit valt om meerdere redenen te prijzen. Bijkomend voordeel: je kunt deze vakantie volop gaan genieten, uitrusten en de batterij opladen voor de tweede helft van 2014. Fijne vakantie!
Reageren? Lees de originele blog van Edwin Klomp (ASBR) op Recruiting Roundtable Nederland.